Gombai Polgárőr Egyesület

Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!

A”rendőr”…

A rendőrségi igazolványok, ruházatok, jelzések.

Az utóbbi időben sajnos környékünkön is elszaporodott a hamis rendőrigazolvány segítségével jogszerű intézkedést színlelő bűnözők által elkövetett bűncselekmények száma. Ezek közül is ki kell emelni az álrendőrök hamisított házkutatási paranccsal végzett és házkutatásnak álcázott lopásait. A bűnözők látszólag teljesen rendben lévő okmányokkal és iratokkal jelennek meg a gyanútlan áldozatnál és ott különböző értéktárgyakat foglalnak le, magyarul lopnak ilyen indokkal el. A határozott fellépésük, és látszólag rendben lévő hivatalos papírjaik a gyanútlan és ijedt állampolgárokat teljesen megtéveszti, így több esetben is sikeresen loptak áldozataiktól.

Előfordul sokszor olyan eset is, amikor az ilyen álrendőri intézkedés az autósokat érinti, általában külterületi, nem túl forgalmas országutakon fordulnak elő, ahol „büntetést szabnak ki” és kézpénzt kérnek. (A rendőr nem vehet át készpénzt, „csekket” ad!) Ugyancsak jellemző még, hogy hivatalos rendőri eljárás színlelésével jutnak be időskorúak magánlakásába, ahol a sértett figyelmének elterelése mellett tulajdonítanak el többnyire kézpénzt.

A fenti esetek megakadályozása érdekében, és a hamis okmányok, álrendőrök felismeréséhez szeretnénk az alábbiakban néhány támpontot és hasznos tanácsot adni.

A rendőrt intézkedése során az egyenruhája (rajta rendfokozati jelzése, emellett névkitűző és a megfelelő rendőri szerv karjelzése), illetve az azonosító jelvénye, polgári ruhában szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja.

 

Amikor például egy (civil, azaz polgári ruhában lévő) rendőr felmutatja az igazolványát, az alábbi dolgokra kell figyelni:

Szolgálati igazolvány (duplaoldalas plasztik kártya)

Az igazolvány egyik oldalán, a bal felső sarokban a rendőrségi címer látható. A címerben felül Rendőrség, középen kard mérleggel, alul pedig a Police felirat található.

Az igazolványon felül a kékkel írt RENDŐRSÉG szó alatt világoskék minta található hosszában, a felirat végén pedig egy hologram, mely tartalmazza az MK betűket.

 

Az igazolványon a tulajdonos fényképe alatt a POLICE szó olvasható ismét kék színnel. Középen a „Hivatásos állományú tagja” felirat. Az igazolványon továbbá a név alatt fel van tüntetve, hogy az illető fegyverviselésre és intézkedésre jogosult.

Az igazolvány másik oldalán felül található az érvényesség, valamint a sajátkezű aláírás, taj szám, és a kiállító hatóság kódja.

Jelvény

A valódi szolgálati jelvényen látható: háttér piros-fehér-zöld nemzeti színek. Rajta egy kard, melyen középen egy mérleg van. Felül a Rendőrség felirat, alul pedig az 5 számból álló, egyedi azonosítószáma a jelvénynek.

 

A valódi jelvényen – a képen látható nullák helyén – található az 5 számjegyből álló azonosítószám.

A hamis jelvények legtöbbjén a szám helyett alul POLICE felirat olvasható.

Amire figyelni kell az az, hogy az alsó gravírozott szám nem érezhető az ujjunkkal, hiszen védi egy műanyag réteg.
A hamis jelvényeknél szokták utólag belegravírozni a kitalált számot, de az érdes, és nem fedi műanyag réteg.

 

A valódi szolgálati igazolvány általában a rendszeresített, kinyitható fekete bőrtokban a szolgálati jelvénnyel együtt található.

Mind az egyenruhás, mind a civil ruhás rendőrök intézkedésük során használhatják a rendszeresített rendőrségi sárga láthatósági mellényt is.

        

                              Régi típusú                                      Új típusú

Ha kétségeink merülnének fel, hogy igazi rendőrrel van-e dolgunk, a legbiztosabb módja az, ha megkérdezzük, melyik kapitányságról jött az illető, felírjuk nevét és azonosítószámát, majd betelefonálunk a rendőri szervhez, és ott visszaigazolják név szerint az illetőt.

Reklámok

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s