Gombai Polgárőr Egyesület

Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!

A bűnmegelőzésről IV.…

Gyermek- és Ifjúságvédelem

A család a társadalom alapegysége. Minden állam elsődleges célja a család normális működésének megőrzése, mert diszfunkcionalitása a társadalom egészét veszélyezteti. Az erőszakos légkör, a fenyegetés, a fizikai, lelki és szexuális bántalmazás sok család széteséséhez, családtagok kiválásához, a társadalmi normák veszélyeztetéséhez vezetnek. A szülőknek már kicsi korban el kell kezdeni a gyermekek biztonságos utcai közlekedésre való nevelését. Magyarázzuk el, mit miért teszünk (pl.: gyalogos átkelőhelyen piros lámpa zöldre vált). Ahol nincs járda, ott mindig a forgalommal szemben közlekedjen. Mielőtt önállóan kezd el közlekedni, mutassuk meg a biztonságos útvonalakat. Ha tömegközlekedési eszközt kell igénybe venni, tanítsa meg a biztonságos várakozásra, fel- és leszállásra. Ha a játszótér környékén gyanús kinézetű ember csavarog, hívjuk el, és magyarázzuk meg, miért nem kívánatos ott maradni. Mikor már elég nagy ahhoz, hogy egyedül közlekedjen, azt is tudni fogja, hogy ne maradjon ott, ahol valami nem látszik rendben lévőnek. Meg kell beszélni vele, mit tegyen, ha úgy érzi, követik. Változtasson irányt, menjen be egy ismerős vagy forgalmas üzletbe, ha szükséges, kérjen segítséget. Ha valaki megragadja, sikítson, rugdosson. Próbáljon minél erősebben az őt tartó kézbe harapni, így a fájdalomtól a fogás meglazulhat annyira, hogy el tudjon szaladni. A gyermeknek tudnia kell, hogy a rendőrökhöz mindig fordulhat segítségért. Meg  kell  tanítani,  ha  eltéved,  kihez fordulhat segítségért (rendőr, polgárőr). Már kicsi korban tanítsuk meg a nevét, címét, a telefonszámot, ahol a szülő elérhető, hogy ilyen esetben segíteni tudjanak neki. Ha a gyermek egyedül tartózkodik a házban, lakásban, soha ne nyisson ajtót idegennek, kérje meg, hogy jöjjön vissza később, amikor a szülők már otthon tartózkodnak, de konkrét időpontot ne közöljön. Telefonhívás esetén az idegennel ne közölje, hogy rajta kívül tartózkodik-e még valaki a lakásban, mondja azt, hogy most a szülei nem érnek rá, hívja őket később. A tíz évnél fiatalabb gyermeket nyilvános helyen ne hagyjuk egyedül mosdóba menni.
Komoly gondot okozhat a lakóközösségben a 14-18 év közötti korosztály kezelése. Az unalom, egy-egy rosszul megválasztott barát, társaság, a felnőttekkel szembeni dac olykor szinte megoldhatatlannak látszó feladat elé állítja a szülőket, a környezetet (pl.: mások nyugalmát zavaró zenehallgatás, járdán, játszótéren való száguldozás kerékpárral, dohányzás, italozás, kábítószer-fogyasztás, kisebb lopások, akkor is, ha erre nincs szüksége, stb.).

Amire fokozottan figyelni kell:

–  szokásos magatartás hirtelen megváltozik,
–  igazolatlan hiányzások az iskolából, csavargás,
–  tanulmányi eredmény indokolatlan romlása,
–  környezetében történtek nem érdeklik.

Hogyan lehet a káros folyamatokat megelőzni:

Mindenekelőtt szenteljenek nagyobb figyelmet a környezetünkben élő fiataloknak. A szülő beszélje meg gyermekével a számára jelentéktelennek tűnő problémákat is. A bizalom, a jó kapcsolat a legjobb védekezés. Értessük meg a gyermekkel, hogy nem akkor válnak felnőtté, ha viselkedésük, magatartásuk miatt szembekerülnek környezetükkel. Próbáljanak meg olyan szabadidős tevékenységeket célként kitűzni a fiatalok elé, amelyek számukra is jelentőséggel bírnak.

Bűnmegelőzés

A bűnmegelőzés kulcsa a lakóhelyi közösség együttműködése, amely akadályozza a bűnözést, és segíti a bűncselekmények felderítését.
Mire figyeljünk?

Gyanús körülmények

–  látszólag céltalanul őgyelgő idegenek
–  házakba becsengető, ablakokon beleső, különböző ürügyekkel bekéredzkedő személyek (legyünk egészségesen   bizalmatlanok   a   házalókkal,    utcai árusokkal)
–  más házában, kertjében tartózkodó idegenek
–  az utcán feltűnően lassan, többször elhaladó gépkocsi
–  gépkocsik ajtaját felnyitni megpróbáló idegenek
–  hangoskodó, közterületen rongáló személyek
–  járókelőket molesztáló személyek
–  gyermekintézményeknél, sportpályá­kon, játszótereken a gyerekekkel beszédbe elegyedő gyanús személyek

Észlelt jogsértések

–  élet- és testi épség elleni bűncselek­mények, verekedés, garázdaság, testi sértés
–  rongálás, vandalizmus
–  lopás, betörés, rablás
–  gépkocsi feltörés
–  gyermekek molesztálása
–  baleset
–  drogterjesztés

Észlelt jogsértések esetén az ingyenes általános segélyhívó (112), vagy a rendőrség ingyenes segélykérő (107) telefonszámát lehet hívni.
A Gombai Polgárőr Egyesület “ügyeleti telefonszáma”, amely minden nap 08,00 – 20,00 óra között hívható:
06-30-725-50-79.

Semmiképp nem ajánlatos egyedül, közvetlenül beavatkozni. Lehetőség szerint maradjon a helyszínen, kísérje figyelemmel az eseményeket az intézkedők helyszínre érkezéséig, igény szerint segítse őket. Nagy segítség, ha pontos, részletes, határozott leírást tudunk adni a gyanús személyről, gépjárműről.

Gyanús személy leírása:

Neme, kora, magassága, súlya, bőrszíne, arc részletek (szemek színe, formája, szemöldök alakja, színe, száj és ajkak, fül, orr nagysága és alakja, ráncok, telt, normál vagy beesett, bajusz,  szakáll), hajviselet, hajszín, nyak, ádámcsutka, ruházat.

Különleges ismertetőjelek:

Tetoválás,  sebhelyek,  különleges járás, sérült vagy hiányos testrész, beszéd.

Mit mondott a gyanús személy?

A nála látott eszköz, egyéb jellegzetes tárgy (pl. táska, fegyver) leírása.

Gyanús gépjármű leírása:

Szín, gyártmány, modell, rendszám vagy annak hiánya, kocsiszekrény típusa (zárt, nyitott, limuzin, kombi, cabrio, egyéb), sérülés, rozsdafolt, antenna, matricák, különleges jelzések, kabalák, kerék­dísztárcsa, menetirány, vezető (nő vagy férfi), a benne ülők létszáma.


Reklámok

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s