Gombai Polgárőr Egyesület

Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!

A bűnmegelőzésről VI.…

LAKÓINGATLAN-BETÖRÉS ELLENI VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI

 Lakások, családi, hétvégi házak, nyaralók, mind potenciális célpontjai a bűnözőknek.

Sajnos a házakban felszerelt nyílászárók minősége biztonsági szempontból igen sok kívánnivalót hagy maga után, megerősítés nélkül még biztonsági zár felszerelése esetén is könnyen betörhető. Legcsekélyebb ráfordítást a keresztpánt felszerelése igényel, ami nem jár nagy munkával, a betörő dolgát pedig már jelentősen megnehezíti.

Az ajtó-, ablakkeret falba erősítésével szintén meg lehet növelni a nyílászárók szilárdságát. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak olyan biztonsági zárlemezek, amiket viszonylag egyszerűen, házi módszerekkel is megfelelő minőségben fel lehet szerelni.

A zárbetétre érdemes többet áldozni, mert az egyszeri nagyobb befektetés hamar megtérülhet.

Hiába a masszív, vastag tölgyfa ajtó, keresztpántos zár, ha a betét könnyen törhető, vagy fúrható.

Minden biztonsági rendszer olyan erős, mint a leggyengébb részegysége.   A hengerzárnak az ajtó síkjában kell feküdnie. Amennyiben ez nem oldható meg, úgy gondoskodni kell kívülről nem szerelhető hengerzár védőlemezről. Természetesen bűnügyi szempontból legjobb a tömör vaslemezzel kombinált faajtó, de a díszesebb bejárati ajtók üvegezett részeinek megerősítésére is van mód.

Kaphatóak a kereskedelemben biztonsági, fóliázott üvegek, melyek szilárdsága, ütésállósága vetekszik a keményfa ajtókéval. Célszerű a keretet is megerősíteni, hogy az ajtó esetleges kiemelését ezzel is megakadályozzuk.

Az ajtópántok védelme legalább olyan fontos, mint a záraké. Az ajtólap ne lazán illeszkedjen a keretbe, mert ezáltal a réseket kihasználva feszítőeszközzel be lehet törni a megerősített nyílászárókat is.

A nyílászárók biztonságának felülvizsgálata:

• A földszinti ablakon, ajtón van-e rács, redőny vagy fólia?
• A kétirányú ablakokat csapokkal rögzítették-e?
• Az ablakoknak, ajtóknak van-e segédzárjuk?
• A szellőzés céljából nyitva hagyott ablakok rögzíthetők-e?
• A pinceablakon van-e segédzár, rács?
• A függönyök teljesen takarják-e az ablakokat, ajtókat?
• Az ablakokba szerelt légkondicionáló berendezést belülről rögzítették-e?
• A növényeket levágta-e ablakszint alatt?
• A nyílászárók jól megvilágítottak-e?

Riasztók, távfelügyelet

A korszerű technikai berendezések a vagyonvédelem területén is jelen vannak a piacon. Szolgáltatás és árfekvésben is széles választék áll a rendelkezésünkre. Döntésünket anyagi lehetőségeink és az észszerűség befolyásolják.

Lehetőség szerint védjük objektumunkat riasztórendszerrel, melyet távfelügyelethez is be lehet köttetni. A távfelügyelet egy olyan 24 órás figyelőszolgálat, ahol speciális számítógépek és érzékelők, jeladók segítségével fogadják diszpécserek a riasztórendszertől érkező üzeneteket. A riasztás történhet telefonvonalon, biztonsági rádión. A riasztási üzenetekre (betörésjelzés, szabotázsjelzés, tűzjelzés, hibajelzés, nyitás-zárás érzékelés, stb.) a diszpécser szolgálat intézkedik. A riasztóval védett ingatlanokhoz (pánik) gombnyomásra vagy riasztás esetén a helyi kivonuló biztonsági szolgálat rövid – szerződésben vállalt – időn belül a helyszínre siet a károk megakadályozása, illetve elhárítása érdekében. Betörés esetén azonnal értesítik a rendőrséget, a járőrök pedig biztosítják a helyszínt. A kivonulás idejét, eseményét a számítógépes eseménynaplóban regisztrálják.

Példaként megemlíthető néhány szolgáltatás, amelyekkel a legtöbb biztonságtechnikai szaküzletben találkozhatunk.

Felületvédelem

Lényege: élesített riasztórendszer figyeli az összes nyílászáró szerkezetet, falazatokat, födémeket és jelzi az át- és behatolási kísérletet.

Eszközei:

• ajtónyitás érzékelők: ajtók védelmére alkalmas, illetve helyiségbe belépők érzékelésére,
• üvegtörés jelzők: bármilyen mechanikai sérülés éri az üveget, hangjelzést ad,
• falbontás érzékelők: különféle rezgésekre reagál.

Térvédelem

Lényege: éles üzemben a védett tér (lakóingatlan, ház belső tere) környezetében mindennemű illetéktelen mozgást jelez.

Eszközei:

• infra-, ultrahang – és mikrohullámú érzékelők. Leggyakrabban használatos az ún. „passzív infra”, melynek működése a hőkisugárzás változáson alapul, így a mozgásérzékelésen felül tűzjelzőként is alkalmazható.

Mielőtt  bármit  is  vásárolna  –  lehet  az fizikai védelmi eszköz, vagy elektronikus riasztórendszer – lakásába vagy gépkocsijába, vegye figyelembe az alábbi ajánlásokat:

Lehetőség szerint,
• csak a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által bevizsgált vagyonvédelmi eszközöket vásároljon,
• „házalók” helyett keresse fel inkább a lakóhelyén található szakboltokat, megbízható vállalkozókat, melyek az esetleges reklamáció után is rendelkezésre állnak,
• ha mégis „házhoz  jövő” ügynöktől   rendeli meg a munkát, ellenőrizze megbízólevelét, igazolványát.

Tanácsadásért forduljon bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési szerveihez, az áldozat és vagyonvédelmi irodákhoz.

Nyaralók, hétvégi házak, hobbikertek védelme

Rendszeresen ellenőrizze az épületen található nyílászárókat. Lakat helyett szereltessen biztonsági zárakat. Értékesebb tárgyait (tévé, rádió, kerti gépek, stb.) távozásakor helyezze biztonságba, szállítsa lakására. Az ablakokat lássa el védőráccsal. Lehetőség szerint alkalmazzon elektronikai riasztórendszereket. Ha nem tartózkodik ott huzamosabb ideig, lehetőségéhez mérten alkalmanként ellenőrizze, illetve ellenőriztesse a területet, kertet, nyílászárók érintetlenségét. Tegye ezt meg a szomszédok telkével is, akik alkalmanként viszonozzák ezt Önnek.


Reklámok

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s