Gombai Polgárőr Egyesület

Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!

A bűnmegelőzésről VII.…

LAKÓÉPÜLETEK ÉS INGATLANOK BIZTONSÁGA

A következő információk (alapvető ismeretek és konkrét javaslatok) felsorolásával próbáljuk segíteni, hogy mindenki számára egyértelművé váljon, mennyire egyszerű, de fontos az otthonunk biztonságának javítása.

A – józanész által is diktált – tanácsok megfogadása, valamint a felsorolt védekezési módszerek és biztonsági-, védekezési alapelvek betartása segíthet mindenkit abban, hogy befolyásolhassuk a bűncselekmények előfordulásának gyakoriságát, illetve csökkenthessük a bűncselekményektől való félelmet.

A tanácsok célja az, hogy:

–  megértsük az ingatlanok biztonságára vonatkozó kutatások szükségességét,

–  csökkentsük a potenciális kockázatot,

–  felfedezzük az épületek és ingatlanok erősségeit és gyengeségeit a biztonságra vonatkozóan,

–  meghatározzuk a tennivalók fontossági sorrendjét,

–  megbizonyosodjunk arról, hogy segíteni is képes leszünk a lakóközösségnek.

Bűncselekményekben áldozattá válni a legtöbb ember számára szerencsére igen csekély esély van. Néhány területen a kockázat magasabb. Azonban a szomszédok ismerete, a környezetünkben ismertté vált bűncselekményekről való tájékozódás (a helyi rendőrségtől mindenki információt kaphat ezekről az adatokról) segítenek ebben.

Ne feledjük! Betörések gyakran az alkalomnak köszönhetők és a betörési lehetőségek csökkentésével jelentős változás érhető el.

Fontos, hogy a bűnmegelőzés terén minél előbb mindenki megtegye a saját maga számára szükséges intézkedéseket. Ez az a pont, ahol az Ön személyes biztonsága csatlakozik a közösség biztonságához.

A kiindulópont, hogy otthonunkat még biztonságosabbá tegyük, egy felmérés készítése.

A betörők kedvelik a könnyű bejutási lehetőségekkel rendelkező házakat. A legtöbb betörés általában nappal történik. E két információra mindig gondolnunk kell, amikor elvégezzük otthonuk biztonsági értékelését.

–  A betörők nem szeretik a zárt ablakokat, mert az üveg betörésének zajával magukra vonják a figyelmet.

–  Nem szeretik az ajtók biztonsági zárait, mert azt akkor sem tudják kinyitni, ha a lakásban tartózkodik valaki, így mindenképpen az ablakon át kell bejutniuk és távozniuk.

–  A legtöbb betörést azokban a házakban követik el, ahol kevés lakó tartózkodik napközben otthon.

Az otthon védelme – általános biztonsági előírások

Kapuk és kerítések: A ház mögötti magas kerítés elijesztheti a betörőt. Ellenőrizzük, melyek azok a gyenge pontok, amelyeket egy betörő esetleg kihasználhat. A kerítés mentén ültetett tüskés sövény hasznos lehet, elijesztheti a betolakodókat. De bizonyosodjunk meg arról, hogy a ház főbejárata az utcáról jól látható maradjon, így a betörő nem tevékenykedhet észrevétlenül.

A riasztók: A riasztókat mindig jól látható helyre szereljük fel, hogy a betörő kétszer is meggondolja, mit tesz.

A garázs és a fészer: A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is. Zárjuk el a szerszámokat és a létrát, ne segítsünk a betörőnek tevékenységében ezek használatra való “felkínálásával”.

Idegenek: Figyeljünk fel arra, ha ismeretlenek lődörögnek az utcán, ha gyanúsan viselkednek, értesítsük a rendőrséget.

Tartalékkulcsok: Soha ne hagyjuk a tartalékkulcsot rejtekhelyen, például a lábtörlő alatt, virágcserép alatt, vagy a lakás ajtaján lévő leveles szekrényben. A betörők is itt keresik azt először.

A bejárati ajtó fölött lévő tető: A betörő innen fellépve elérheti az első emeleti ablakot, ezért ezt is feltétlenül zárni kell.

A kisablakok: Nagyon fontos a legkisebb ablakok, mint például az alagsori ablakok, világító ablakok, illetve a fürdőszoba-, konyhaablakok mindenkori zárva tartása. Ne felejtsük, egy betörő befér a legkisebb résen, amely alig nagyobb, mint egy emberi fej.

Megerősített zárak: szereltessünk fel biztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve. Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulcsával nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni.

Csuklópántok: ellenőrizzük, hogy az ajtó elég erős és biztonságos csuklópánttal van-e ellátva, hosszú csavarokkal rögzített-e. Felszereltethetünk emellé még tolózáras zárat is. Ez a zár nem drága, de segít az ajtó erőszakos kiakasztásának megnehezítésében.

Automata biztonsági zár: automatikusan zár, amikor az ajtó becsukódik, belülről nem, kívülről csak kulccsal nyitható.

Leveles szekrények: soha ne helyezzünk el leveles szekrényben tartalék-kulcsot. Ajánlott az ajtón lévő levélbedobó nyílás mögé az ajtó belső oldalára egy kis doboz felszereltetése, így megakadályozhatja azt, hogy a betörő kívülről próbáljon meg benyúlni a zárak meglazítása érdekében.

Biztonsági láncok: abban segítenek, hogy ismeretlen személyekkel beszélhessen az ajtó teljes kinyitása nélkül. Vásároljunk láncot, és MINDEN alkalommal használjuk, mielőtt az ajtót teljesen kinyitnánk.

Kilesőnyílás: lehetőséget biztosít arra, hogy azonosítsuk a becsöngető személyt, mielőtt az ajtót kinyitjuk. A nagylátószögű optikai kitekintők igen hasznosak lehetnek.

Új ajtók: újabban a biztonsági előírásoknak megfelelő ajtókat lehet megvásárolni. Beszerelés előtt érdeklődjünk azok alkalmazásáról.

Reklámok

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s