Gombai Polgárőr Egyesület

Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!

Gomba – SZEM

„Jobb megelőzni a bűntettet, mint büntetni azt.”
(Cesare Beccaria)

Gombapolgors3A SZEM („Szomszédok Egymásért Mozgalom”).

 A közrend és közbiztonság védelme, a bűnözés megelőzése nem csak a rendőrség és a polgárőrség feladata.

Legyen ez társadalmi igény, közös áldozatvállalás, értékmentés, pozitív hozzáállás, példamutatás, jóindulat és egymás iránti felelősségünknek a megnyilvánulása. Társadalmi, közösségi összefogást igényel a bűnmegelőzés – minden lehetőségével és szükségességével – a lakosság nyugalma érdekében.

Ez a jó kapcsolat és az összefogás erőt, biztonságot is jelent a tisztességes emberek számára, lehetőséget a másik oldalon csoportosuló és növekvő bűnelkövetők elleni küzdelemben.

 Ezért szükséges a polgárőrség tevékenységét is a SZEM mozgalommal kiegészíteni.

Elérendő cél, hogy a polgár – saját biztonsága érdekében is – a továbbiakban ne csak kiszolgáltatott, potenciális áldozat, hanem elsősorban lakókörnyezetében aktív részese legyen a közös érdeket szolgáló bűnmegelőző munkának.

 A címet adó SZEM Mozgalom azt is jelenti:
SZOMSZÉDOK EGYMÁS MEGSEGÍTÉSÉÉRT”.

Ha csak a szemre, nézésre, látásra gondolunk is ezzel kapcsolatban, akkor már jó úton vagyunk, tekintettel arra, hogy (oda)figyeléssel, látással, észrevételezéssel sokat segíthetnek egymásnak az emberek. Egy adott településen belül a polgárőrség szervezésében – főleg éjszakánként – különböző figyelő szolgálatot, járőrözést látnak el. Pl. hajnali kettőkor, ha a parkoló autók körül csoportosulást, mozgást észlelnek, feltehető, hogy nem a tulajdonos van ott. Így máris értesíthetik a rendőröket, vagy ha tudják, ki a tulajdonos, akkor őt is. Ezzel a tettenérés gyorsan megtörténhet, mellyel igen komoly anyagi károkat lehet megelőzni. A fő cél a bűnözés megelőzése, ezzel is a (köz)biztonság érzetét tudjuk javítani az állampolgároknak. Ám a polgárőrség sem lehet ott mindig és minden helyen.

A SZEM mozgalom elősegíti a rendőrség és a polgárőrség, ezáltal az egész lakóközösség erőfeszítésének összehangolását a bűnmegelőzésben és a bűnelkövetők felderítésében is.

Az egységes, szervezett lakosság eredményesebben küzdhet a bűnözéssel szemben!

Ez a forma – a SZEM – a területi bűnmegelőzés egyik legeredményesebb eszköze, és a bűncselekmények megelőzése csak a lakosság széles körű összefogásával lehet eredményes.

Ennek megfelelően Gombán is tervezzük kiszélesíteni a „SZEM” mozgalmat.

Tehát kérjük és várjuk azoknak a jelentkezését, akik ebben részt vennének, illetve segítenének a szervezésben. Itt elsősorban főleg a nappali órákban itthon tartózkodókra gondolunk (nyugdíjasok, kismamák, helyben dolgozók), illetve a helyi üzletek (vállalkozások) dolgozóira.

Az alábbi térképen jelöltük be a célszerűnek látszó területi részeket, amelyek „önálló” csoportot alkothatnának. gombaterkepszem2

farkasdteteszem

Részletes felvilágosítást:

email címünkön (polgarorseg@gomba.hu), illetve

az ügyeleti telefonszámunkon – 06-30-725-50-79 -, valamint

facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/PolGomba) is lehet kapni.

Alapvetően a polgárőrség segítségével, irányításával és égisze alatt szerveződik a „Szomszédok Egymásért Mozgalom”, ami egy olyan bűnmegelőzési program, melynek célkitűzése a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, illetve lehetőleg megakadályozása.

A mozgalom lényege, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyelnek, vigyáznak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre.

A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is, ha bármennyi időre elhagyja otthonát. Nagyobb biztonságot nyújt az otthonlévőknek is, elsősorban a környezet részére adott riasztással. Egy adott közösségi területen kialakított jelző-riasztó rendszer szükség esetén történő működtetése az azonnali segítségnyújtást biztosítja.

SZEM előnyei:

– az éberséggel csökkenti a bűncselekmények elkövetését lehetővé tevő körülményeket,

– a kialakított kölcsönös együttműködés, a folyamatos párbeszéd segíti kialakítani a közösségi szellemet, így mindenki hozzájárul a saját és mások biztonságának, tulajdonának védelméhez,

– a mozgalomban résztvevők az általuk észlelt gyanús személyekről és tevékenységekről tájékoztatják azokat az „aktivistákat”, együttműködő társakat, akik a rendőrséggel, polgárőrökkel stb., közvetlenül tartják a kapcsolatot,

– bajba került személynek általános és azonnali segítségnyújtást adható, illetve kérhető.

Reklámok

Single Post Navigation

2 thoughts on “Gomba – SZEM

 1. Név on said:

  Akik “jelentgetősek”,azok eddig is jelentgettek,akiket meg nem érdekelnek mások,azok pedig úgy sem fognak.Inkább csak a barátaik érdekében,de ez eddig is megvolt. Szerintem.

  Persze értem én,hogy szervezkedni kell,ettől tűnik úgy,hogy fontos a társaság.

  • Azt hiszem bizonyos dolgokat különbözően látunk ebben a témában.

   Ez nem a “jelentgetésről” szól. Alapvetően a saját környezetünkben tapasztalható “furcsaságok” felismeréséről, felfedezéséről és egymás, illetve az illetékesek informálásáról kell szólnia.
   Igen, eddig is sok helyen figyeltünk és figyelünk egymásra és a szomszédokra, de ez a mozgalom egy kicsit szervezettebbé teszi ezt az “automatikus” odafigyelést.
   És nem a “társaság” a fontos, hanem egymás és saját magunk, javaink biztonsága és a környezetünk közbiztonságának javítása az igazán fontos. Nem beszélve arról, hogy akiket így sikerül “megfigyelni” és elriasztani, azok is érzik, látják ebből, hogy nem tehetnek meg akármit az ilyen figyelő SZEMekkel tele helyeken.
   A szkeptikus, néha cinikus és “majd megoldja helyettem más” hozzáállás legalább annyira káros, mint akik ellen védekezni tudunk/tudnánk ilyen módszerekkel, mint amit a “SZEM” mozgalom is kínál.
   De általában ez a hozzáállás elmúlik, mikor szembetalálkozunk a betörővel, vagy arra érünk haza, hogy kifosztották a lakást, pedig esetleg a szomszédban többen is otthon voltak és észrevehették volna, csak ők is a “másikra” vártak, hogy majd Ő….
   Szerintem….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s