Gombai Polgárőr Egyesület

Tegyünk egymással, önmagunkért és egymásért!

A bűnmegelőzésről VIII.…

INGATLANOK ÉS KERTEK, TELKEK BIZTONSÁGA

Ablakok

Az ablakok hazánkban kulccsal általában nem zárhatóak, ennek ellenére a biztonsági szakemberek ilyen zárak pótlólagos beszerelését ajánlják mindenfajta ablakhoz. Ezek a zárak arra kényszerítik az illetéktelen behatolót, hogy törjék be az üveget, ezzel pedig azt kockáztatják, hogy a hang miatt felfigyelnek tevékenységükre. Gondoljuk végig, nem érdemes-e rétegelt üveggel ellátni ablakainkat, ezeket még nehezebb betörni, vagy éppen betörésvédő belső fóliát felragasztani ugyanebből a célból.

A felső (világító)ablakokat célszerű ráccsal ellátni, vagy azokra fém tolózárat felszerelni. Alacsonyan elhelyezkedő ablakokhoz olyan zárak célszerűek, amelyek csak kulccsal nyithatók. Ezek lehetnek olyanok, amelyek két ablakot zárnak egybe. Sokkal diszkrétebb, ha a zárat egy fakeretbe süllyesztik.

Létezik olyan zár is, amely csak egy bizonyos mértékig engedi az ablakot kinyitni.

Világítás

A jól beállított világítás is elijesztheti a betörőt. Hasznos a kültéri mozgásérzékelő, vagy infrafényű világítás használata. Kaphatóak olyan lámpák, amelyekben a szenzorok önműködően sötétedéskor, vagy mozgáskor felkapcsolják a világítást.

Léteznek olyan kapcsolók is, amelyek beállított időben automatikusan fel-, illetve lekapcsolják a világítást.

Riasztóberendezések és széfek

Amennyiben értékes vagyontárgyaink vannak, vagy otthonunkban sok készpénzt tartunk, érdemes elgondolkozni a riasztó felszereltetéséről, illetve a széf használatáról. A jó minőségű riasztó berendezések valószínűleg elijesztik a betörőt. A vezeték nélküli riasztórendszerek felszerelése nagyon egyszerű. Ezek szintén szenzoros érzékelővel rendelkeznek, és rádióhullámok segítségével biztosítják a védelmet. Felszerelésük pár órát vesz igénybe. A vezetékes riasztórendszerek felszerelése sem sokkal bonyolultabb.

Ha riasztót szereltetünk fel, akkor jelöljünk ki egy személyt, akinél mindig van egy kulcs, ha nem tartózkodunk otthon. Így a riasztó esetleges meghibásodásakor azt ki tudja kapcsolni, és az eseményt jelentheti a rendőrségnek.

Mindig kérjük ki szakértő véleményét és szerezzen be referenciákat. A biztonsági rendszert alapvetően szakembernek kell felszerelnie.

Ha biztonságról van szó, mindenki gondolja végig azt is, milyen esélye van annak, hogy tűz üt ki a lakásában, és milyen menekülési lehetősége van. Szereltessünk fel füstérzékelőt, amely a szabványnak megfelel, és a költségeket már különösebben nem növeli.

 A kertek biztonsága

Tények:

–  A lopások túlnyomó részét azért követik el, mert erre lehetőség van.

–  A betörők gyakran használják azokat a kerti szerszámokat, amelyeket a kertben találnak, és azok segítségével törnek be a házba.

–  A kertben, a garázsban, a fészerben tárolt szerszámok „értéke” jóval nagyobb, mint azt gondolnánk.

–  Értékeink kockázatnak vannak kitéve.

–  Ha valaki egyszer már bűncselekmény áldozatává vált, a további áldozattá válás esélyei is megnőnek.

Mit tehetünk?

A következőkben az alábbiak biztonságát célszerű áttekinteni:

–  Fészerek és épületek,

–  Vagyontárgyak a kertben,

–  A veteményes, háztáji biztonsága.

Fészerek és épületek

–  A szerszámokat tegyük el használat után, zárjuk be egy épületbe, ha erre módunk van.

–  Bizonyosodjunk meg arról, hogy a fészer és a melléképületek zárva vannak, amikor azokat nem használjuk.

–  Jó minőségű zárakat használjunk az ajtókra.

–  A melléképületekre jellemző, hogy az ajtók csuklópántjai nem elég erősek, így könnyen kiemelhető az ajtó, elég hozzá csak egy csavarhúzó. Használjunk biztonsági hevedereket, ez nagyon hosszú, és sem csavarhúzóval, sem csavarkulccsal nem lazítható meg.

–  Egy erős rúd felerősítésével, amely a zárakat biztosítja, vagy a hevedert köti össze a zárszerkezetet tartó vassal a legbiztonságosabb módja az ajtó védelmének.

Vagyontárgyak a kertben

–  Jelöljük meg a kerti bútorainkat és felszereléseinket, a kert díszeit. Történhet véséssel, vagy nyomtatott módon, de feltétlen tüntessük fel a levelezési címet rajtuk.

–  Fényképezzük le az értékes kerti díszeket, növényeket, ezzel is segítjük a nyomozást, az esetleges betörést követően.

A ház körüli területek

–  Szereltessünk fel biztonsági világítást a kertben, ne becsüljük alá a világítást, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás.

–  Ne feledkezzünk meg a kerti bútorokról és díszekről. Ezek igen drágák, különösen akkor, ha bűnözők ellopják tőlünk.

–  Vágjuk vissza a magasra nőtt fákat és cserjéket, mert így jobban figyelhetjük környezetét.

–  A tövises növények látványa is elriaszt, természetesen ehhez fizikai akadályok is szükségesek. Mindezek csak kiegészítésként használhatók más bűnmegelőzési módszerek mellett. Egy kertészetben is kérhetünk tanácsot.

A veteményeskert, háztáji

Ezeket a legnehezebb megvédeni, az alábbi tanácsok alkalmazhatók:

–  Állapodjunk meg szomszédjainkkal abban, hogy egymás kertjeit is felügyeljük.

–  Ne hagyjunk drága felszerelést, eszközt, szerszámot szem előtt a kertben.

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s